Certificatele de vaccinare pentru milioane de români. Ce au hotărât țările europene

de: Andrei Simion
22 01. 2021

De când a început campania de vaccinare, s-a ridicat o întrebare importantă: va exista un certificat de vaccinare pentru călătorii? Încă se dezbate această problemă la nivelul Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a agreat ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate țările membre iar ulterior se va stabili cum vor fi folosite acestea, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel în cadrul ședinței de joi, potrivit site-ului oficial al CE.

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a dovezii vaccinului în scopuri medicale

„Credem că ar trebui să putem fi de acord asupra unor elemente comune care să fie incluse în certificatele de vaccinare în scopuri medicale. Și într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate aceste certificate”, a susținut președintele CE.

Liderii UE s-au reunit joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate care să demonstreze că ai făcut vaccinul.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește certificatele de vaccinare. Spre exemplu, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui astfel de certificat al vaccinului împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

Aceeași propunere este susținută și de Spania. De curând, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor.

Certificat de vaccinare vs. pașaport de vaccinare

Și Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen. Mai mult, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum.

Într-o poziție contrară, OMS respinge ideea unui astfel de pașaport al vaccinului anti-Covid ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.